Verhalen van de boerderij

27-03-2024
Fruitbomen op de Tinteler

Vanaf vandaag zijn wij eigenaren geworden van fruitbomen! Onder andere Goudrenetten en stoofperen, mooie Oud Hollandse rassen. Wij kunnen niet wachten tot er ook daadwerkelijk vrucht aan zit. 
Fruitbomen planten past voor ons ook goed binnen de visie van de boerderij. 
Eén van de pijlers binnen onze visie dat wij natuur inclusief willen boeren.
Natuur inclusief boeren zorgt er onder andere voor dat biodiversiteit en de rijkdom aan planten en dieren toeneemt. Een mooie manier waar de natuur baat bij heeft, en waarbij gewerkt wordt binnen de grenzen van de natuur. Fruitbomen is dan ook een mooie toegevoegde waarde. 

21-03-2024
Wij halen het voorjaar naar de boerderij!
Wat is het weer heerlijk om de bloemetjes weer te zien bloeien, de weides worden weer groen, er komen weer blaadjes aan de bomen. Volop genieten! 
Dat doet de mens goed, kleurtjes, geuren en leven op de boerderij. Heerlijk toch! Langzaamaan wordt het ‘s morgens vroeger licht en worden de dagen langer. Dit heeft absoluut invloed op je humeur.
Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

18-03-2024
Vorige week hebben Martje en M. een begin gemaakt aan de track voor de paarden! Onze eigen Paddock Paradise.
Paddock Paradise:

Met een Paddock Paradise zorg je ervoor dat een paard zoveel beweging en natuurlijke slijtage aan de hoeven heeft, als het in de natuur zou krijgen. Je bootst met dit concept een natuurlijke leefomgeving na.

Een Paddock Paradise bestaat op zijn minst uit een breed pad dat om een weiland heen loopt. Doordat de paarden niet in een rechte lijn kunnen oversteken bewegen ze meer. Dit kun je stimuleren door voedsel en water niet op één plek aan te bieden, maar te verdelen over verschillende plekken. Zo bewegen ze vaker kleine stukken om aan hun ruwvoer te komen, wat beter overeenkomt met hun natuurlijke gedrag. Bovendien krijgen ze minder gras binnen en hoofdzakelijk hooi, waardoor het ook ideaal is voor sobere paarden.

07-11-2023
Wij zijn bijenhouders!

26 september 2023, de dag dat wij op zorgboerderij Tinteler 60.000 nieuwe dieren welkom hebben geheten. 60.000 bijen om precies te zijn. Imker Rob kwam in de ochtend vertellen over de SchokkerBij en heeft ons meegenomen in zijn visie rondom natuurbehoud en bijenkolonies. Op de zorgboerderij is een van de pijlers binnen onze visie dat wij natuur inclusief willen boeren. Dit betekend dat wij ook zeer geschikt zijn om bijen te houden. De bijen zijn bij ons komen wonen in een korf. Deze korf is het huis van de bijen, zij hebben een aanvliegroute van 5 kilometer rondom de boerderij. De korf die wij nu op onze boerderij hebben staan is niet geschikt voor honing maar dat is ook niet ons doel. Natuur inclusief boeren zorgt er onder andere voor dat biodiversiteit en de rijkdom aan planten en dieren toeneemt. Een mooie manier waar de natuur baat bij heeft, waarbij gewerkt wordt binnen de grenzen van de natuur. Samenwerken met de SchokkerBij is dus zoals je kunt begrijpen een uitgelezen kans.  

Ondertussen zijn de bijen 6 weken bij ons en het gaat goed met ze. Ze hebben een plek gekregen bij ons moestuin waar wij een huisje hebben gebouwd waar de korf mooi in kon staan. Dit met natuurlijk het advies van Imker Rob.